<<

Forfatter Gunnar Roalkvam: – Forstår at dette ble vraket

Forfatteren bak diktet «Hu Jenny» forstår at LO-avdelingen i Stavanger trekker kunstprosjektet på Nytorget. Coop Økonom, derimot, håper at andre kan fullføre prosjektet.

Denne benken var et av tre elementer i forslaget til Per Dybvig. I enden av benken står en figur med handlenett og i samspill med de andre elementene som utgjør kunstverket.

Så kan publikum sitte på benken og følge med på scenen som utspiller seg.

Kjell Arne Knutsen Journalist Stavanger aftenblad

Publisert: 24. oktober 2023

For å hedre arbeiderkvinner og forbrukersamvirket, ønsket LO i Stavanger og omegn å sette opp et kunstverk på Nytorget – som en gave til byen.

Prosjektet fikk navnet «Hu Jenny», etter diktet av stavangerpoet Gunnar Roalkvam. Les hele diktet nederst i artikkelen.

Etter en nasjonal konkurranse, ble forslaget fra stavangerkunstner Per Dybvig plukket ut som vinner. Juryen besto av tre representanter fra Stavanger kommune,

tre representanter fra LO i Stavanger og omegn, samt kunstkonsulent Signe Christine Urdal.


Vinnerbidraget fra Per Dybvig består av tre bronseskulpturer. En benk, et tre og en gitarist sittende på husveggen. Tilhørighet, samhold og fellesskap er sentrale begreper i kunstverket. Foto: Per Dybvig

Men skulpturutvalget i LO Stavanger og omegn, som eier prosjektet, ville det annerledes. Flertallet mente at vinnerbidraget ikke var i samsvar med formålet med gaven. Kunstverket klarte ikke å skape en relasjon til forbrukersamvirket eller arbeiderkvinnene, slik hensikten var.

Nå har LO-avdelingen trukket hele prosjektet. Pengene som avdelingen samlet inn til kunstprosjektet, ca. 2 millioner kroner, vil bli tilbakebetalt giverne.

Gunnar Roalkvam synes det er vanskelig å finne en kobling mellom forbrukersamvirket og vinnerbidraget til Per Dybvig. 

Foto: Fredrik Refvem

Må være gjenkjennelig

Forfatter Gunnar Roalkvam har forståelse for synspunktet til flertallet i LO-styret.

– Jeg har sett alle forslagene, og jeg aksepterer at det er stor kunstnerisk frihet. Men det er litt vanskelig å finne koblingen mellom vinnerbidraget og forbrukersamvirket. Det bør være en mulighet for gjenkjenning i kunstverket slik det ble understreket i oppdraget, sier Gunnar Roalkvam.

Han har veldig stor sans for Per Dybvig og ble veldig glad da han hørte at Dybvig hadde sendt inn forslag. Dybvig har illustrert flere av bøkene til Roalkvam.

Gunnar Roalkvam hadde mer sans for forslaget «Vekten» fra kunstnerparet Runi Langum og Hans Martin Øien.

– Folk forbinder en gammeldags vekt som står på butikkdisken med handel, men også rettferdighet. Her var det flere symbolske trekk som viser hva det dreier seg om, selv om det kanskje ble litt overtydelig, sier Roalkvam.

Han understreker at han ikke har deltatt i prosessen.

  • Det er selvsagt litt trist hvis prosjektet ikke blir realisert. Men det er bare å ta det til etterretning, sier forfatteren.


Både LO og forfatter Gunnar Roalkvam likte bedre forslaget «Vekten» fra Runi Langum og Hans Martin Øien. Kunstnerparet bor og arbeider i et gammelt bedehus på Berger utenfor Svelvik. Foto: Runi Langum og Hans Martin Øien

Største bidragsyter

Levard Olsen-Hagen er styreleder i Coop Økonom, som er en av de største bidragsyterne til «Hu Jenny». Sammen med Coop Norge har Økonom bidratt med 700.000 kroner.

Olsen-Hagen synes det er trist og leit at kunstprosjektet er skrinlagt av LO i Stavanger.

– Nå mister vi muligheten til å gi en fantastisk gave til Stavanger, på en plass som betyr mye for oss og folk i byen. Jeg synes bidraget fra Per Dybvig er bra og skulle gjerne sett at dette ble realisert på Nytorget, sier Olsen-Hagen.

Levard Olsen-Hagen deltok i juryeringen som en av representantene fra LO. Ved første avstemning ga han sin stemme til et annet forslag, «Vekten», men etter en diskusjon i juryen hadde han ingen problem med å stille seg bak bidraget fra Dybvig. Ved siste avstemning fikk vinnerforslaget 6 mot 1 stemmer.

– Forslaget til Per var både i samsvar med oppdraget og samtidig ville det ha appellert til samtlige i byen. Figurene gir kunstverket et lekent uttrykk og har med samvirketanken. Det er figurer som er plassert med litt avstand, men som virker sammen. Der er et samhold som sier at det er viktig å gjøre ting sammen. Verket har elementer av gjenbruk i en hjemmelaget gitar og en skakke benk, det er en bærekraftsidé som er bra. Jeg tror unger ville synes at dette var kjekt og voksne ville ha undret seg over «hva tenker Per her?», sier styrelederen i Coop Økonom.Han synes også gitaristen som synger «Ein sang te na Jenny» på en god måte forteller historien om samvirke.Også kunstkonsulent Signe Christine Urdal synes det er leit at prosjektet nå trekkes.

– Et kunstverk av en av Norges mest anerkjente kunstnere vil vært av stor verdi for Nytorgets brukere og fremtidige generasjoner, sier Urdal. Hun mener Per Dybviks bidrag har evnen til å skape nysgjerrighet, samt stimulere til nye tanker, refleksjon og undring.

– Skulpturene i Dybvigs forslag representerer viktige verdier innen samvirke som fellesskap – det å bygge noe sammen, se hverandre, strekke ut en hånd og løfte i fellesskap, sier Signe Christine Urdal.

Håper på rike tanter

LO i Stavanger og omegn har sagt at innsamlede penger vil bli tilbakebetalt. Styreleder Levard Olsen-Hagen håper det nå vil dukke opp noen rike tanter i byen som kan dra prosjektet i havn.

– Det er LO i Stavanger som er initiativtaker og eier prosjektet, og jeg har respekt for vedtaket i styret. Bidraget fra Coop Økonom ligger fortsatt i potten. Ingenting ville gledet meg mer enn at det er noen rike tanter i byen som vil realisere prosjektet. Jeg håper Per ønsker å være med, forslaget hans er veldig bra og spennende, sier Levard Olsen-Hagen.

Per Dybvig har så langt ikke svart på henvendelser fra Aftenbladet om denne saken.

Hu Jenny

Her e ein sang te hu Jenny i Økonomen avdeling to.
Der ekspederte hu i adle år. Hu va greie kan dokker tro.
Hu hadde et smil te oss adle, og serligt te osser små,
og hu fant fram pinnastolar, sånn at de gamle sko sleppa å stå.

Hu vedde opp svisker og sukker og påsar med kaffi og salt,
for i hydlene bagom disken, der hadde hu pitlemann alt!
Hu trodde på samvirketanken, og hu sa at butikken va vår,
og pengar som blei te overs fekk me igjen kvert bidige år.

Aldri må me svikta, pleide hu Jenny å sei,
for det e jo veldigt viktigt at me e på rette vei.
Når dokker små ble større og kan vera aktivt med,
så gløm ikkje målet våres og kooperasjonens idé.

Hu pakte inn brønå fra Samhold og ga de med kjerlige ord
te osser små røvarsongar og ba oss hilsa hjem te na mor.
Så sa me nana te hu Jenny som sto bagom disken og lo,
og dørklokkå sa dingeling i Økonomen avdeling to.

Gunnar Roalkvam

(gjengitt med tillatelse fra forfatteren)